Verkkodemokratia.fi https://verkkodemokratia.fi Verkkodemokratiaseura Tue, 19 Jun 2018 08:49:46 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4 Suomen Verkkodemokratiaseura ry https://verkkodemokratia.fi/hello-world/ Tue, 19 Jun 2018 08:19:30 +0000 http://verkkodemokratia.fi/?p=1 Kysymys kuuluu: jos demokratia keksittäisiin tänään, niin millaiseksi se nykyisten teknologisten apuvälineiden kaudella muodostuisi? Mitä tarkoittaisi uusi ajasta ja paikasta vapaa demokratia?

Verkkodemokratia.fi -sivusto on suljettu

]]>
Verkkodemokratiaseura hakee oikaisua OKM:n takaisinperintäpäätökseen https://verkkodemokratia.fi/verkkodemokratiaseura-hakee-oikaisua-okmn-takaisinperintapaatokseen/ Thu, 11 Sep 2014 08:40:32 +0000 http://verkkodemokratia.fi/?p=16 Continue reading ]]> Suomen Verkkodemokratiaseura on päättänyt hakea oikaisua opetus- ja kulttuuriministeriön tekemään takaisinperintäpäätökseen. Takaisinperintä liittyy Nuorisovaalit 2011 sekä Lasten Kaupunki 2011 -hankkeisiin, joiden IT-hankinnat olisi ministeriön mukaan pitänyt kilpailuttaa (ks. OKM:n tiedote).

Nuorisovaalit 2011 -hankkeessa kokeiltiin sähköistä etä-äänestystä Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry:n järjestämissa varjovaaleissa, joissa alle 18-vuotiaat nuoret äänestivät oikeista kansanedustajaehdokkaista oman ”varjoeduskuntansa”. Seura kehitti vaaleissa kokeiltavaksi selainpohjaisen vaalijärjestelmän, hieman reilussa puolessa vuodessa. Vaalijärjestelmässä käytettiin vastaavaa ääntenlaskentatapaa ja vaalipiirijakoa kuin oikeissakin vaaleissa.

Takaisinperintäpäätös liittyy opetus- ja kulttuuriministeriön erilaiseen tulkintaan Julkisen hankintalain (30.3.2007 / 348) suorahankintaperusteista. Seura teki suorahankintapäätöksen Nuorisovaalit 2011 -hankkeen vaalijärjestelmän kehitystyöstä viitaten lain 8 §:een ja 27 §:een. Suorahankinnan mahdollisti seuran näkemyksen mukaan poikkeuksellisen kiireinen aikataulu (avustuspäätös saatiin 23.6.2010) sekä hankkeen luonne sähköisen etä-äänestämisen kokeiluhankkeena. Sähköisen etä-äänestämisen kokeilusta ja sen rahoittamisesta myös neuvoteltiin OKM:n nuorisoyksikön, seuran ja Allianssin välisessä, opetus- ja kulttuuriministeriössä pidetyssä tapaamisessa 20.5.2010.

Suomen Lasten Parlamentin säätiön ”Agora – virtuaalinen toimipaikka” ja Suomen Verkkodemokratiaseuran ”Lasten Kaupunki 2011″ -projektit liittyvät puolestaan samaan hankekokonaisuuteen, jonka tarkoituksena on ollut luoda kaikille suomalaisille lapsille avoin ja turvallinen verkkonuorisotila. Suomen Lasten Parlamentin säätiö ja Suomen Lasten Parlamentti yhdistys aloittivat virtuaalinuorisotilan ja sen julkaisujärjestelmän rakentamisen vuoden 2010 puolivälissä ja seura tuli hankkeeseen mukaan saatuaan oman avustuksensa maaliskuussa 2011. Vaikka Suomen Lasten Parlamentin säätiö oli jo valinnut hankkeen toimittajan vuotta aikaisemmin, olisi seuran ministeriön näkemyksen mukaan tullut kilpailuttaa IT-hankinnat oman avustuksensa ja projektinsa osalta.

Seuran käsityksen mukaan sillä ei ole ollut mahdollista kilpailuttaa kaupunkialustan eli julkaisujärjestelmän kehittämiseen liittyviä IT-hankintoja saamansa avustuksen osalta, koska julkaisujärjestelmän kehittäminen oli jo aloitettu valitun toimittajan kanssa edellisen vuoden puolella.

OKM on tarkastuksissaan todennut avustusten sinällään menneen molempien seuran hankkeiden osalta oikeaan käyttötarkoitukseen ja nuorisoyksikön halunneen jakaa virtuaalisen verkkonuorisotilahankkeen toteuttamisen ja avustuksen kahdelle eri toimijalle.

Virtuaalisen verkkonuorisotilasta maksetut IT-kulut ovat olleet yhteensä 642 571,38 euroa (alv. 0 %), kun toimittajalta saatu alustava, opetus- ja kulttuuriministeriölle rahoitusneuvotteluissa esitetty kustannusarvio, oli suuruudeltaan 626 040,00 euroa (alv. 0 %). Ministeriö on katsonut takaisinperintäpäätöksessään, että myönnetyt avustukset tulisi maksaa myös henkilöstökulujen ja muiden projektin kulujen osalta takaisin, vaikka nämä kulut eivät varsinaisesti kuulu kilpailuttamisen piiriin.

Lasten Kaupunki on ollut julkaisuvalmis maaliskuusta 2012 alkaen ja sen potentiaali käyttäjämäärä on noin 100 000 lasta ja nuorta. Julkaisujärjestelmällä voidaan luoda uusia rakennuksia, sisätiloja ja toimintoja erilaisiin verkkonuorisotyön tarpeisiin periaatteessa rajattomasti. Verkkonuorisotilan julkaisua on osaltaan viivästyttänyt vuonna 2012 aloitetun tarkastuksen pitkittyminen, mikä on aiheuttanut toiminnan jatkumiseen ja rahoitukseen liittyvää merkittävää epävarmuutta. Verkkonuorisotilan julkaisusta ja sen yhteydessä toteutettavista viimeistelytöistä syntyy seuran saaman tarjouksen perusteella kustannuksia enää 52 200 euroa (alv. 0 %).

Virtuaalinuorisotilaan on kuitenkin mahdollista tutustua vierailutunnuksilla osoitteessa: www.lastenkaupunki.fi. Kirjautumisen käyttäjätunnus ja salasana on ”lastenkaupunki”.

]]>
Tule mukaan Apps4Europe Business Loungeen https://verkkodemokratia.fi/tule-mukaan-apps4europe-business-loungeen/ Mon, 18 Aug 2014 08:41:20 +0000 http://verkkodemokratia.fi/?p=18 Continue reading ]]> Onko sinulla idea avointa tietoa hyödyntävästä palvelusta, jota haluaisit kaupallistaa? Oletko perustanut yrityksen, joka hyödyntää avointa tietoa tuotteissaan ja etsit rahoitusta? Oletko sijoittana kiinnostunut, minkälaisia mahdollisuuksia avoin tieto voisi bisnekselle tarjota?

Apps4Europe Business Lounge tuo avoimen datan yritykset, kehittäjät ja rahoittajat yhteen. Sijoittajille se on erinomainen mahdollisuus tutustua alan yhteisöön. Kehittäjille se tarjoaa tilaisuuden esitellä ideoitaan ja palveluitaan suoraan sijoittajille.

Suomen ensimmäinen Apps4Europe Business Lounge järjestetään 25.9.2014 klo 16-18 Dazzle Winthousessa Helsingin Kampissa (Salomonkatu 17B, 12.krs, Autotalo). Lisätietoa tapahtumasta tulossa elokuun aikana.

Tervetuloa!

Tilaisuuden järjestävät Apps4Europe, Apps4Finland ja FiBAN.

Apps for Europe synnyttää avoimesta datasta liiketoimintaa. Se on laaja eurooppalainen verkosto, joka tukee avoimen tiedon ympärille kehitettyjen ideoiden ja sovellusten kaupallistamista.

]]>
Apps4Finland 2014 lanseeraus pe 6. kesäkuuta https://verkkodemokratia.fi/apps4finland-2014-lanseeraus-pe-6-kesakuuta/ Tue, 27 May 2014 08:41:56 +0000 http://verkkodemokratia.fi/?p=20 Continue reading ]]> Aika: pe 6.6.2014 klo 14-16
Paikka: Designmuseo, Korkeavuorenkatu 23, Helsinki

Apps4Finland on avoimen datan innovaatiokilpailu, joka järjestetään tänä vuonna jo kuudennen kerran. Vuosien varrella kilpailun kautta on syntynyt runsaasti huimia sovelluksia, visualisointeja ja muita kisatöitä. Tänä vuonna jatkamme ongelmien ratkaisemista haastesarjan avulla, mutta myös uudistuksia on luvassa.

Tervetuloa 6.6.2014 klo 14 alkaen Designmuseoon kuulemaan, mitä kaikkea kilpailussa tänä vuonna tapahtuu. Kerromme myös, minkälaista tukea kilpailijoille on luvassa kisan aikana. Tilaa on kysymyksille ja keskustelulle, lisäksi voit tavata kilpailun kumppaniverkoston ja järjestäjien edustajia.

Puhujat:
Joonas Pekkanen, Apps4Finland 2014 projektipäällikkö, Forum Virium Helsinki
Mikael Jungner, Apps4Finland 2014 tuomariston puheenjohtaja
Antti Poikola, Open Knowledge Finland ry
Sami Majamäki, Suomen Verkkodemokratiaseura ry
Sanna Jokela, Apps4Lounais-Suomi
Joonas Dukpa, Apps4Pirkanmaa

Lisäksi esittelemme tämän vuoden haasteita ja yhteistyökumppaneita.

Tilaisuus on maksuton, mutta vaatii ilmoittautumisen 30.5.2014 mennessä alla olevasta linkistä. Paikkoja on rajoitetusti.

Ilmoittaudu: http://digiumenterprise.com/answer/?sid=1179413&chk=WC8E5YUM

lisätietoa
www.apps4finland.fi
www.forumvirium.fi
Open Knowledge Finland ry

]]>
Julkistustilaisuus 22.5.2014: Nuorten tekemä vaikuttamisopas nuorille https://verkkodemokratia.fi/julkistustilaisuus-22-5-2014-nuorten-tekema-vaikuttamisopas-nuorille/ Thu, 15 May 2014 08:42:33 +0000 http://verkkodemokratia.fi/?p=22 Continue reading ]]> Me voimme vaikuttaa -nuorten vaikuttamisoppaan julkistustilaisuus järjestetään torstaina 22.5.2014 klo 14-15.30 Etelä-Tapiolan lukiossa (Ahertajantie 5, 02100 Espoo).

Kymmenen eri vaikuttajaryhmässä meritoitunutta nuorta päätti vuonna 2010 tehdä vaikuttamisoppaan nuorille. Pitkän ja sinnikkään projektin jälkeen lopputulos on nyt valmis ja kenen tahansa yleishyödyllisen toimijan vapaasti hyödynnettävissä epäkaupallisessa käytössä.

Me voimme vaikuttaa -vaikuttamisopas on erityisesti peruskoulun ja toisen asteen oppilaille suunnattu tiivis opas siitä, miten ja missä alle 18-vuotias nuori voi vaikuttaa. Oppaassa on esitelty toimiminen niin nuorisovaltuustossa, nuorisotilalla, kuin koulussakin, unohtamatta toimimista Euroopankin tasolla. Opas sisältää kattavasti erilaiset tavat ja paikat vaikuttaa. Vaikuttamisopas sisältää myös vinkkejä, mitä käytännön taitoja vaikuttamisessa voi tarvita. Ainutlaatuista oppaassa on se, että sitä on ollut tekemässä useita nuoria eripuolelta Suomea, myös taitto ja kuvitus ovat opiskelijan käsialaa. Opas sisältääkin nuorten omia kokemuksia vaikuttamisesta ja osallistumisesta.

Teos on julkaistu avoimella Creative Commons Nimeä-Epäkaupallinen-Jaa samoin 1.0 Suomi (CC BY-NC-SA 1.0 FI) -lisensillä ja sen painoversio on vapaasti ladattavissa netistä. Kirjan voi siis painattaa omaan käyttöön omilla kustannuksilla, mutta ei kuitenkaan myyntiin.

Kirjan ovat toimittaneet Ira Hietanen ja Ari Tammi, taitosta ja kuvituksesta on vastannut Mikko Sippola. Tilaisuuden järjestää Suomen Verkkodemokratiaseura yhteistyössä Etelä-Tapiolan lukion kanssa.

Ohjelma

klo 14.00.      Tilaisuuden avaus, Petteri Piirainen, Suomen Verkkodemokratiaseura
                      Muutama sana projektista, Ira Hietanen
                      Koulu vaikuttamisen mahdollistajana, rehtori Harri Rinta-aho
klo 14.30.      Paneeli: Nuorten vaikuttamismahdollisuudet

klo 15.30.      Lopetus ja kahvit

]]>